Steunzolen


Steunzolen

Bij ons zijn alle aanpassingen aan een op maat gemaakte steunzool GRATIS!

Steunzolen

Steunzolen zijn er in talloze uitvoeringen, soorten, maten en materialen en dienen ter ondersteuning, correctie of voorkoming van de voetstand of voetklachten. Iedereen kent wel de brede, keiharde en glimmende stalen steunzool met het witte rubber voorstukje. De tijden zijn echter veranderd en daarmee ook de materialen waarvan de steunzolen of inlegzolen worden gemaakt. Voetvriendelijk, lichtgewicht, dempend of verend materiaal en passend in pumps, werk- of sportschoenen; het is met steunzolen allemaal mogelijk.

Wat doen steun- of inlegscholen?

Veel klachten ontstaan door een disbalans in het lichaam. Steunzolen zorgen voor een juiste drukverdeling en bieden ondersteuning aan de voet waar nodig. Hierdoor corrigeren en ontlasten zij de voet. Steunzolen worden bij Voetpro altijd op maat gemaakt en kunnen voetklachten verhelpen, verminderen of voorkomen. Een steunzool op maat is vaak de oplossing voor een doorgezakte voet, een platvoet of een voet met eelt en likdoorns. Ook bij hielspoor, krampen en snijdende pijn in de voorvoet kan een steunzool verlichting bieden.

Steunzolen kunnen bovendien enkel-, knie- en rugklachten positief beïnvloeden. Veel klachten ontstaan door een mechanische oorzaak; dat wil zeggen dat door een standsafwijking in de voeten er een disbalans ontstaat in de lichaamsstabiliteit. Extra winst bij voetproblemen kan worden behaald met het bezoek aan de fysiotherapeut om bijvoorbeeld de voet ‘los te maken’. Ook is de schoenkeuze van groot belang. Aandachtspunten bij het kiezen van schoenen zijn een ‘goede’ hakhoogte, stevige contrefort (hak- of hielstuk) en een niet te soepele maar ook niet te stugge zool. 

Wat doet Voetpro met steunzolen?

De eerste afspraak bij Voetpro zal bestaan uit een uitgebreid onderzoek. Deze begint met een vraaggesprek naar jouw klachten. Daarna volgt een ganganalyse, houdinganalyse en voet- en schoeninspectie. Als hieruit blijkt dat steunzolen jouw klachten naar alle waarschijnlijkheid kunnen verhelpen, worden deze in overleg aangemeten. 

Steunzolen worden het best aangemeten door middel van een complete voetanalyse. Deze analyse bestaat uit een voetdrukmeting; statisch en dynamisch, gangbeeldopname- en analyse, ‘insole measurement’ (=meting d.m.v. zool voorzien drukmeetsensoren in de schoen), beoordeling van schoenen en sportschoenen. Aan de hand van dit onderzoek krijg je naast een schoenadvies ook een ‘totaal advies’.

Voetpro raadt aan om na een periode van 6 à 8 weken een controle van de steunzolen te laten uitvoeren. Zo kan ingegrepen worden als de ondersteuning van de steunzolen minder effectief blijkt en kunnen nog enkele aanpassingen gemaakt worden. Na een jaar is het verstandig om een nieuwe afspraak te maken om de steunzolen te controleren.

Waar bieden steun- of inlegzolen een mogelijke oplossing voor?

Steun- of inlegzolen bieden een oplossing bij de volgende loop- of voetproblemen:
  • Voorvoetklachten
  • Hielklachten
  • Teenafwijkingen
  • Voetdeformaties
  • Houdingsklachten
  • Voetklachten bij kinderen
  • Voetklachten bij reuma/diabetes

Sportinlegzolen

Ook bij het sporten ondervinden voeten vaak klachten. Omdat tijdens veel sporten jouw voeten intensief belast worden, kunnen sportinlegzolen hier je de ondersteuning bieden die deze sportgerelateerde klachten tijdens of na het sporten verlichten of verhelpen. 

Bovendien is bij sportschoenen is gebleken dat de zgn. ‘anti-pronatie’-schoenen niet werken bij voetproblemen. Integendeel, zij versterken de klachten! Het beste kun je kiezen voor een neutrale schoen met op maat gemaakte inlegzolen.

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor sporters klik je hier.

Hoe gebruik je steunzolen?

Wanneer je steunzolen op maat laat maken is het gebruikelijk dat deze met zo’n 3 weken lekker lopen.
  • Haal de bestaande zolen uit de (sport)schoenen.
  • Niet elke schoen is geschikt voor het dragen van steunzolen. Sommige schoenen zijn te smal, te slap, te hoog.
         Wanneer je twijfelt, kunnen wij je altijd adviseren.
  • Ga op de nieuwe steunzolen en schoenen maximaal een uurtje thuis lopen om te wennen. Herhaal dit een dag later.
  • De steunzolen moeten met drie weken lekker lopen. Is dit niet zo, neem dan contact op om aan een oplossing te werken. 
  • Voetpro adviseert een controle afspraak te maken na 6-8 weken.
  • Laat elk jaar de steunzolen controleren.

Hoe houd je steunzolen goed schoon?

  • Steunzolen kunnen met een huishoudelijk sopje schoon gemaakt worden. Niet in de wasmachine doen. Leren bekleding niet reinigen.
  • Het dekje, kan eventueel vervangen worden.
  • Indien de steunzolen nat of vochtig zijn, buiten de schoen drogen, aan de lucht. Niet op of bij de verwarming.

Overige oplossingen

Share by: