Het voorjaar is in aantocht en een lekkere wandeling in de ontluikende natuur is uitnodigend maar dan wil je wel lekker kunnen lopen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen in meer of mindere mate voetklachten of aan voeten gerelateerde klachten heeft. Veel mensen worden, als er veel, in en rond het huis op sloffen en slippers wordt gelopen, geconfronteerd met hiel- en peesplaatklachten. Deze klachten hebben een hielspoorachtig karakter maar worden vaak veroorzaakt door het langdurig lopen op schoeisel zonder te veel steun. Een hielspoor is een verbening bij de aanhechting van de kleine spieren van de voetzool en de voetzoolbanden aan het ondervlak van het hielbeen. Vaak is een hielspoor pijnlijk bij belasten en ’s morgens bij het opstaan en na momenten van rust. Onder de hiel voelt men een fel stekende pijn, uitstralend naar de zijkanten van de hiel. Dit komt omdat er vaak een ontsteking optreedt tussen de verbinding van spieren, banden en bot. Een hielspoor ontstaat voornamelijk bij doorzakkende voeten, zoals gezien wordt bij platvoeten en holvoeten. Vergelijkbare klachten neemt men waar bij een fasciitis plantaris. Fasciitis plantaris is een frequent voorkomend overbelastingsletsel van de voet. Het wordt gekenmerkt door een zeurende pijn onder het
hielbeen (calcaneus) en/of onder de voetzool tijdens gewichtsdragende activiteiten zoals stappen en lopen.
Om de klachten te verlichten hebben in de meeste gevallen verschillende schoenen met een dunne of dikke zool, gelhieltjes of verende hieltjes weinig geholpen. Een vrijblijvend en gratis voetonderzoek kan duidelijkheid bieden.
Een hielspoor of fasciitis plantaris kan met behulp van een ondersteunend voetbed of steunzool worden verholpen. De steunzool wordt vervaardigd met een schokabsorberende hielondersteuning en een uitsparing ter hoogte van het hielspoor; deze zooltjes passen in de meeste schoenen, soms zelfs in pumps. Deze uitsparing zit bij weinig personen op dezelfde plek; dit is ook de reden waarom gelhieltjes met een zachte plek vaak onvoldoende helpen. Ook dient de voetstand worden gecorrigeerd. Het dragen van steunzolen zal leiden tot een vermindering of verdwijnen van de pijnklachten.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden, afhankelijk van uw polis, b.v. ONVZ Optifit, in 2022 steunzolen en sport steunzolen met uitgebreide analyse geheel uit uw aanvullende verzekering; ook Univé en Achmea Zilveren Kruis kennen royale vergoedingen tot € 200,-. Deze vergoedingen komen niet ten laste van uw eigen risico (vergoeding vanuit de aanvullende verzekering); dit betekent dat u niet eerst € 385,- aan zorgkosten moet maken om voor vergoeding in aanmerking te komen; uw steunzolen zijn in principe dus GRATIS.
Mogelijk heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen neem dan contact op met uw Voetpro voet-schoenspecialist; info@voetpro.nl 315903.
Tot de volgende maand; veel loopplezier!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Bedankt voor jouw inschrijving. Nu blijf je op de hoogte van al het nieuws omtrent vergoedingen, onderhoud en nieuwe ontwikkelingen rondom voetpro.nl
Oeps, er is een fout opgetreden bij het inschrijven op de nieuwsbrief.
Probeer het later nog eens.