Tijdens de zwangerschap verweken de banden in het hele lichaam; dit gebeurt waarschijnlijk door een zwangerschapshormoon. Deze verweking vindt plaats bij alle gewrichten. Soms kan dit zelf gemerkt worden doordat de persoon beweeglijker wordt in de gewrichten. De knie of elleboog kan meer gestrekt worden dan normaal. De verweking vindt ook plaats bij de bekkenverbindingen. Er ontstaat dus een grotere beweeglijkheid. Voor de bevalling is dit gunstig omdat de baby dan beter het bekken kan passeren. Alleen bij sommige vrouwen is er een overmatige verweking, waardoor het bekken té soepel en té beweeglijk wordt. Deze overmatige beweeglijkheid kan leiden tot klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug. Bij veel vrouwen zie je tijdens de zwangerschap voetstandsafwijkingen ontstaan.
Een van de meest voorkomende voetafwijkingen is de platvoet; pes plano valgus. Hierbij is het lengtegewelf van de voet doorgezakt, waardoor de binnenrand van de voet de grond kan raken. Meestal gaat dit gepaard met het naar binnen kantelen van het hielbeen. De klachten uiten zich vooral in pijn en vermoeidheid in voeten, onderbenen, knieën, heupen of onderrug. Deze pijn treedt vooral op na enige tijd staan en lopen en vermindert vaak slechts gedeeltelijk na therapeutische behandeling. De voeten draaien behoorlijk naar binnen en je bent vaak snel moe na het lopen of heeft weinig zin in om te lopen of te wandelen. Afhankelijk van de ernst is het soms noodzakelijk deze te ondersteunen of te corrigeren; in veel gevallen is een stevige schoen onvoldoende. Soms merkt men dat de voeten uitgezakt zijn en zelfs een grotere maat schoen noodzakelijk is! Een vrijblijvend en gratis voetonderzoek kan een heleboel duidelijkheid geven; ook in deze Corona-periode zijn wij gewoon open.
Veel van de voetstandafwijkingen bij platvoeten kunnen met behulp van een ondersteunend of corrigerend voetbed of steunzool worden verholpen. De correctie of ondersteuning wordt onder het doorgezakte lengtegewelf aangebracht. Deze correctie zorgt ervoor dat de kanteling van het hielbeen wordt verminderd. Hierdoor vindt er een standsverbetering plaats waardoor de voeten, knieën, heupen en bekken op een andere manier belast worden met een vermindering van pijn en ongemakken. De steunzool kan worden vervaardigd van verschillende materialen afhankelijk van de toepassing; bijv. werkschoenen- of laarzen, sportschoenen, enz. Steunzolen passen in de meeste schoenen, laarzen en sneakers; dit maakt de aanschaf van speciale schoenen overbodig!
De meeste zorgverzekeraars vergoeden, afhankelijk van uw polis, b.v. ONVZ Optifit, in 2021 steunzolen en sport steunzolen met uitgebreide analyse geheel uit uw aanvullende verzekering; ook Univé en Achmea Zilveren Kruis kennen royale vergoedingen tot € 200,-. Deze vergoedingen komen niet ten laste van uw eigen risico (vergoeding vanuit de aanvullende verzekering); dit betekent dat u niet eerst € 385,- aan zorgkosten moet maken om voor vergoeding in aanmerking te komen; uw steunzolen zijn in principe dus GRATIS.
Mogelijk heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen neem dan contact op met een Voetpro voet-schoenspecialist; telefoonnummer 0299-315903 of Voetpro.nl. Onze behandelingen gaan, met in achtneming van de voorgeschreven COVID-19 voorzorgsmaatregelen, gewoon door; we zijn dus gewoon open! Tot de volgende maand.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Bedankt voor jouw inschrijving. Nu blijf je op de hoogte van al het nieuws omtrent vergoedingen, onderhoud en nieuwe ontwikkelingen rondom voetpro.nl
Oeps, er is een fout opgetreden bij het inschrijven op de nieuwsbrief.
Probeer het later nog eens.